Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα προσωπικό σου πρόβλημα δεν λέει να σε αφήσει να δουλέψεις. Ένας χωρισμός, ο θάνατος του κατοικίδιου σου, ο τσακωμός με την καλύτερη σου φίλη ή τον καλύτερο σου φίλο, είναι μόνο μερικές από αυτές τις περιπτώσεις. Με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή σου και να μειώνεται (πολλές φορές δραματικά) η παραγωγικότητα σου.

Θα έπρεπε ωστόσο να μιλήσεις γι’ αυτό το θέμα με το αφεντικό σου;

Παρακάτω ακολουθούν 5 ερωτήσεις που θα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου, ούτως ώστε να αποφασίσεις αν πρέπει να μιλήσεις ή όχι.

Χρειάζεσαι κάτι στη δουλειά;

Ίσως χρειάζεσαι λιγότερα tasks μέχρι να νιώσεις καλύτερα, ή ίσως ένα πιο private χώρο εργασίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει να μιλήσεις στο αφεντικό ή τον μάνατζερ σου, πρέπει όμως να ξέρεις τι είναι αυτό ακριβώς που θες να ζητήσεις. Από την άλλη, αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να ζητήσεις που θα σε βοηθούσε, είναι καλύτερα να περιμένεις μέχρι να αποφασίσεις τι ακριβώς χρειάζεσαι.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το αφεντικό σου;

Αφού αποφασίσεις τι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι, σκέψου αν το αφεντικό ή ο μάνατζερ σου είναι σε θέση να σου το προσφέρουν. Μπορούν να σου μειώσουν τη δουλειά; Μπορούν να σου δώσουν άδεια τη δεδομένη στιγμή; Μπορούν να δώσουν τα tasks στα οποία δουλεύεις σε κάποιον συνάδελφο; Αν δεν μπορούν και το γνωρίζεις, μην το ζητήσεις – δεν υπάρχει λόγος.

Επηρεάζει τη δουλειά σου;

Ένα καλό αφεντικό ή μάνατζερ θέλει να γνωρίζει αν υπάρχει κάτι που σε απασχολεί όταν η παραγωγικότητα σου μειώνεται. Αλλιώς μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι απλά τεμπελιάζεις ή ότι έχασες το ενδιαφέρον για τη δουλειά σου. Το να γνωρίζουν ότι κάτι σε απασχολεί μπορεί να τους βοηθήσει να σε μανατζάρουν καλύτερα. Επίσης, αν υπάρχει κάποιο πλάνο στο μυαλό σου για το πως θα ξεπεράσεις το πρόβλημα, ανάφερέ το. Δείχνει ότι έχεις αντίληψη του προβλήματος αλλά και λύση. Όμως, εάν δεν επηρεάζει τη δουλειά σου, τότε είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα.

Πώς είναι, αλήθεια, το αφεντικό σου;

Αν είναι άνθρωπος στον οποίο μπορείς να βασιστείς, δεν είναι επικριτικός και είστε κοντά, τότε είναι απολύτως ΟΚ να μιλήσεις για το πρόβλημα σου. Αν η σχέση σου μαζί του/της είναι λιγότερο clear, τότε σκέψου αν γνωρίζεις πράγματα για αυτόν/αυτήν σχετικά με τη ζωή του/της έξω από τη δουλειά. Αν γνωρίζεις αρκετά, τότε ίσως να είναι ΟΚ να μιλήσεις κι εσύ για τη δική σου. Όμως αν το αφεντικό σου δεν αναφέρει ποτέ τίποτα για τη ζωή του και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για οποιουδήποτε άλλου, τότε μάλλον δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη δική σου. Επίσης, αν δεν έχει τη φήμη αξιόπιστου ανθρώπου και θες να κρατήσεις το πρόβλημα σου μεταξύ σας, τότε καλύτερα να μην πεις τίποτα.

Πόση λεπτομέρεια πρέπει να μοιραστείς;

Αυτό εξαρτάται από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ σας. Αν για παράδειγμα έχεις ένα πρόβλημα υγείας, θα μπορούσες να πεις ότι αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα υγείας κι ότι η θεραπεία σε κάνει να μην έχεις ενέργεια, κάτι για το οποίο θα εκτιμούσες την κατανόηση του/της. Όμως δεν χρειάζεται (και δεν σε υποχρεώνει κανένας) να αναφέρεις ποιο ακριβώς είναι αυτό το πρόβλημα υγείας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό του χωρισμού. Εκεί μπορείς να πεις ότι χώρισες με το σύντροφο σου και ότι δεν μπορείς να αποδώσεις πλήρως αυτή τη στιγμή, όμως θα έχεις τελειώσει τα tasks σου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Μπορείς να μιλήσεις με διαφάνεια, όμως είναι καλύτερα να εστιάσεις στις λεπτομέρειες της δουλειά αντί στις λεπτομέρειες του χωρισμού.

Πηγή