Σε κάθε ομάδα, είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται κάποια άτομα τα οποία είναι έτοιμα για προαγωγή σε θέση μάνατζερ. Μερικοί ίσως συμπεριφέρονται ως τέτοιοι χωρίς να διεκδικούν τον τίτλο, άλλοι ίσως δείχνουν κάποια σημάδια χωρίς ωστόσο να παίρνουν από μόνοι τους την πρωτοβουλία.

Όπως μια κακή πρόσληψη μπορεί να στοιχήσει πολλά σε μια εταιρεία -ιδιαίτερα σε καίρια θέση-  έτσι και μια κακή προαγωγή. Πως μπορείς να ξεχωρίσεις λοιπόν τον/την υπάλληλο που πληροί τα προσόντα για μια θέση μάνατζερ;

#1 Το ‘εγώ’ έγινε ‘εμείς’

Μια αλλαγή στις λέξεις που χρησιμοποιεί ένας υπάλληλος, μπορεί να καταδείξει μια αλλαγή στο σκεπτικό του. Εάν για παράδειγμα το ‘εγώ’ έγινε ‘εμείς’, αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να δουν τη δουλειά από τον οπτική γωνία ενός μάνατζερ, κι ότι βάζουν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους.

#2 Μπορεί να μανατζάρει μόνος/η τον εαυτό του/της

Όταν ο υπάλληλος δείξει ότι χρειάζεται όλο και λιγότερο ‘μανατζάρισμα’ από τον υπεύθυνο του, δείχνει ότι ξέρει τι πρέπει να γίνει, μπορεί να εντοπίσει ευκαιρίες και να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες. Εξάλλου, αν πρώτα ένας υπάλληλος δεν μάθει να μανατζάρει τον εαυτό του, δεν μπορεί να μανατζάρει άλλους.

#3 Ενδιαφέρεται για τους συναδέλφους του/της

Αν ένας υπάλληλος ενδιαφέρεται τόσο για την επιτυχία των συναδέλφων του όσο και για τη δική του, τότε αυτό που μπορεί να δει στο πρόσωπο του ένας ανώτερος, είναι έναν ομαδικό παίχτη που εξελίσσεται σε ηγέτη.

#4 Αναλαμβάνει την ευθύνη

Ένα χαρακτηριστικό καλού μάνατζερ είναι η ανάληψη ευθύνης, τόσο για τις δικές του πράξεις/αποφάσεις, όσο και αυτές της ομάδας του. Οι υπάλληλοι θα δώσουν τον απαραίτητο σεβασμό σε έναν μάνατζερ, μόνο όταν μπορούν να βασιστούν σε αυτόν.

#5 Ξεπερνά τις προσδοκίες

Εάν αποδίδει συνεχώς περισσότερο από το αναμενόμενο, εάν βοηθά και τους άλλους στα καθήκοντα τους, τότε είναι ώρα για προαγωγή. Γιατί εάν δεν γίνει από την υφιστάμενη εταιρεία, κάποια άλλη θα το κάνει!

#6 Το θέλει

Είναι πολύ απλό. Το πιο σημαντικό είναι να θέλει ο ίδιος ο υπάλληλος να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα και περισσότερες ευθύνες, και φυσικά, το έχει αναφέρει.

#7 Έμαθε τη δουλειά του/της

Μόλις ένας υπάλληλος έχει μάθει την ‘τέχνη’ του απ’ έξω κι ανακατωτά, είναι καλό για την διοίκηση να κουβεντιάσει μαζί του, και συγκεκριμένα εάν θα τον/την ενδιέφερε να κάνει το επόμενο βήμα, πριν βαρεθεί στην υφιστάμενη του θέση και αναζητήσει νέες προκλήσεις κάπου αλλού.

#8 Το κάνει χωρίς να το καταλαβαίνει

Όταν ένας υπάλληλος θέλει να γίνει μάνατζερ, συμπεριφέρεται ως τέτοιος, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνει. Συχνά μπορεί να βοηθά στο Μάρκετινγκ, ή στην Εξυπηρέτηση ενός δύσκολου πελάτη, ή να κάνει ένα νεαρό άτομο που κάνει την πρακτική του άσκηση στην εταιρεία, να νιώσει οικεία με το περιβάλλον. Κι όχι επειδή προσπαθεί να πάρει προαγωγή, αλλά επειδή το διασκεδάζει.

#9 Βγαίνει έξω από τα νερά του/της

Ένας καλός μάνατζερ δεν ‘μανατζάρει’ μόνο τις υπάρχουσες εργασίες, αλλά παίρνει επίσης και πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει ή να βελτιώσει άλλα τμήματα ή διαδικασίες για το καλό της εταιρείας. Εάν ένας υπάλληλος το κάνει ήδη, πιθανότατα η εταιρεία διαθέτει στο δυναμικό της έναν μελλοντικό εξαιρετικό μάνατζερ.

#10 Ψάχνει λύσεις

Οι εταιρείες πάντα ψάχνουν για ανθρώπους που βρίσκουν λύσεις και όχι προβλήματα. Και ένας τέτοιος υπάλληλος αποτελεί asset για την εταιρεία που τον/την εργοδοτεί.

Εάν η θέση σου είναι τέτοια που μπορείς/έχεις το καθήκον να προσλαμβάνεις ή να προάγεις άτομα, και διαβάζοντας το άρθρο αυτό σου έχει ‘ρθει κάποιο άτομο στο μυαλό, τότε πιθανότατα να είναι καιρός να τον/την προάγεις!

Πηγή