80% των προσλήψεων θα γίνεται διαδικτυακά για το άμεσο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγο της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, πολλές εταιρίες έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν εικονικές εκθέσεις σταδιοδρομίας. Οι ειδικοί σταδιοδρομίας ισχυρίζονται ότι πλέον το 80% των προσλήψεων θα γίνεται διαδικτυακά για το άμεσο μέλλον. Κάποια από τα άμεσα πλεονεκτήματα που δύναται να προσφέρει μια εικονική έκθεση εργασίας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης, η μείωση των ταξιδιωτικών εξόδων καθώς και η εξάλειψη των γεωγραφικών ορίων.

Τι είναι μια εικονική έκθεση εργασίας; 

Οι εικονικές εκθέσεις εργασίας, πραγματοποιούνται σε καθορισμένη ώρα εργασίας και είναι παρόμοιες με ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι αναζητούντες εργασίας, συναντιούνται σε ένα διαδικτυακό/εικονικό χώρο μέσω τηλεδιάσκεψης ή chat rooms  για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις εργασίας. Αντί να εξετάζουν απλώς τα βιογραφικά, οι διευθυντές προσλήψεων βρίσκονται σε θέση να συναντούν τους υποψηφίους, να παίρνουν συνεντεύξεις και να κάνουν άμεσα προσφορές εργασίας.

Πως λειτουργεί μια τυπική έκθεση σταδιοδρομίας;

Οι εικονικές εκθέσεις σταδιοδρομίας δεν περιορίζονται σε φοιτητές και στα άτομα που διεκδικούν Entry-Level θέσεις εργασίας. Παρόλο που αρκετοί ρόλοι συχνά προϋποθέτουν συγκεκριμένη εμπειρία και τεχνικές δεξιότητες, η συμμετοχή σε εικονικές εκθέσεις εργασίας μπορεί να είναι επωφελείς και για άτομα που θέλουν να στραφούν σε κάποια θέση εργασίας για την οποία μπορεί να είναι παθιασμένοι.

Οι εικονικές εκθέσεις εργασίας, μπορούν να παρέχουν το λογισμικό, το μάρκετινγκ αλλά και τον προκαταρκτικό έλεγχο των υποψηφίων, έτσι ώστε οι προσλήψεις να μπορούν να συνδεθούν με μια ποικιλία ειδικευμένων υποψηφίων για συγκεκριμένες κενές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι παρέχουν το βιογραφικό και τα στοιχεία επικοινωνίας τους κατά την εγγραφή και αφού συμμετάσχουν σε ένα λόμπι, μπορούν είτε να ξεκινήσουν συνομιλίες ένας προς έναν με τους υπεύθυνους προσλήψεων, είτε να συμμετέχουν σε ομαδικές συνομιλίες.�

Tips Προετοιμασίας για την Εικονική Έκθεση 

  • Κάντε την έρευνά σας

Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές που συνιστούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων και σύμβουλοι καριέρας που χρησιμοποιούν εικονικές εκθέσεις εργασίας και σταδιοδρομίας. Σκεφτείτε ερωτήσεις που θα σας επιτρέψουν να αποκτήσετε βαθύτερη γνώση σχετικά με την κουλτούρα του οργανισμού.

  • Βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας σχέσεις 

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσει ένας υποψήφιος είναι οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας και οι καλές δεξιότητες γραμματικής.  Σε ένα εικονικό περιβάλλον, αποφύγετε να γράφετε σαν να στέλνετε μηνύματα σε έναν φίλο.Είναι σημαντικό να δείξετε επικοινωνιακό επαγγελματισμό.

  • Μην τα παρατάς

Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η ευκαιρία, οι υποψήφιοι ενθαρρύνονται να ξεπεράσουν τυχόν ανησυχίες που έχουν για την εικονική πρόσληψη και να συμμετάσχουν. Το κλειδί για την εύρεση εργασίας ή πρακτικής άσκησης είναι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

Οφέλη από τις εικονικές προσλήψεις

  • Προσελκύει περισσότερους υποψηφίους

Αν και οι εικονικές εκθέσεις υπήρχαν και πριν από την έλευση της πανδημίας, ο κοροναϊός υπήρξε καταλυτικός παράγοντας  για την επιτάχυνση της υιοθέτησης της πρακτικής εικονικών προσλήψεων από τους εργοδότες.

  • Εξοικονομεί χρόνο και χρήμα 

Με τις εκθέσεις σταδιοδρομίας που είναι τώρα διαδικτυακές, οι εργοδότες δεν χρειάζεται πλέον να περνούν μέρες για τη δημιουργία μιας εκδήλωσης, τα έξοδα μετακίνησης τόσο για τους υποψηφίους όσο και για τους προσληφθέντες εξαλείφονται και δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια.

  • Βαθύτερες και πιο ανοιχτές συζητήσεις 

Η ποικιλία των διαθέσιμων μεθόδων αλληλεπίδρασης με προσλήψεις μπορεί να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των υποψηφίων, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται πιο άνετα κατά την διαδικασία πρόσληψης.

  • Προσφέρει μια καλύτερη δίοδο για την ύπαρξη ποικιλίας υποψηφίων

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εικονικής πρόσληψης είναι η δυνατότητα εύρεσης διαφορετικών υποψηφίων από διαφορετικά υπόβαθρα, τοποθεσίες και εμπειρίες.

Λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλουν οι μέρες μας, εκατοντάδες εικονικές εκθέσεις εργασίας έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, με εταιρείες που συμμετέχουν, τόσο μεγάλες όσο και μικρές. Το αποτέλεσμα δείχνει να είναι θετικό σε όλες τις περιπτώσεις αλλα και να ενθαρρύνεται σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, ergodotisi.com σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συνδιοργανώνουν το Cyprus Career Expo το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί online, στις 7 Απριλίου 2021.