‘Δίνουμε προαγωγή όταν κάποιος είναι έτοιμος, ανεξαρτήτως της ηλικίας του’ είχε πει η Kendall Wayland, αντιπρόεδρος της Uproar PR, μιας βραβευμένης εταιρείας που εργοδοτεί νεαρούς managers.

Κοιτάζουμε πολλούς παράγοντες πριν δώσουμε μια προαγωγή. Εκπληρώνει τα καθήκοντα της θέσης; Παίρνει πρωτοβουλίες; Θεωρείται ηγέτης μέσα στην εταιρεία; Η ηλικία δεν μας νοιάζει. Εάν είναι έτοιμος, είναι έτοιμος.

Εδώ είναι το σημείο που η λέξη ‘εμπειρία’ εισέρχεται στη συζήτηση. Αν και η απουσία εμπειρίας μπορεί να αποτελέσει πινακίδα στοπ για μια τέτοια προαγωγή, υπάρχει ο τρόπος για τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως τα πλεονεκτήματα των νεαρών managers.

Ο τρόπος αυτός λέγεται ‘αλλαγή κουλτούρας’ στην εταιρεία. Η εταιρεία ή ο οργανισμός χρειάζεται να καλλιεργήσει την κουλτούρα της ομαδικότητας, της αλληλοβοήθειας και να περάσει το μήνυμα ότι το να ζητούν οι managers τη βοήθεια της ομάδας τους δεν είναι δείγμα αδυναμίας αλλά δύναμης. Είναι, εξάλλου, απολύτως λογικό ότι όσο ικανοί και να είναι οι νεαροί managers, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν συναντήσει ξανά στη ζωή τους.

Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα του να προάγεις νεαρούς σε managerial θέσεις;

Δεκτικοί στην αλλαγή

Μπορεί να μην έχουν την ‘απαιτούμενη’ εμπειρία για τη θέση, αλλά είναι στις πλείστες των περιπτώσεων πιο δεκτικοί στην αλλαγή, σε έναν κόσμο που αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Εταιρείες που θα αποτύχουν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα της νέας εποχής, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Δεν είναι μόνο η δεκτικότητα στην αλλαγή όμως. Είναι και ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν. Την βλέπουν ως μια νέα ευκαιρία, με περισσότερη αισιοδοξία, την αγκαλιάζουν.

Χρήση της τεχνολογίας

Ξέρουν καλύτερα τις δυνατότητες του online. Ξέρουν πώς να δικτυώνονται, ειδικά μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σε ένα περιβάλλον που κλείνει όλο και περισσότερο προς την παγκοσμιοποίηση, οι νεαροί managers θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Συστήνοντας την τεχνολογία στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για επαγγελματικές (συν)εργασίες.

Ενθουσιασμός

Έχει παρατηρηθεί ότι οι νεαρότεροι managers προσδίδουν ένα έξτρα επίπεδο ενέργειας και ενθουσιασμού στη δουλειά τους, και καταφέρνουν να μεταφέρουν αυτή την ενέργεια και τον ενθουσιασμό και στην υπόλοιπη ομάδα. Που συνεπάγεται με αύξηση της παραγωγικότητας.

Feedback

Οι νεαροί managers είναι πιο ‘ανοιχτοί’ στην καλοπροαίρετη κριτική και το feedback. Τα δέχονται πιο εύκολα, αντιδρούν καλύτερα σε αυτά, τα αποζητούν πιο συχνά από τους μεγαλύτερους σε ηλικία managers. Και αναζητούν τρόπους να τα εφαρμόσουν στις καθημερινές τους πρακτικές.

Διοίκηση

Αυτή η γενιά των millennials (όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από το 1980 μέχρι το 2000) έχει αποκτήσει την κακή φήμη ότι εγκαταλείπει την εταιρεία της εύκολα και αλλάζει δουλειά συχνά. Βέβαια αυτό απορρέει από το αίσθημα ότι τα ταλέντα τους δεν αξιοποιούνται ή/και δεν επιβραβεύονται οι κόποι τους, όπως επίσης και λόγω της οικονομικής αστάθειας των καιρών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα είναι σε θέση να καταλάβουν και να διοικήσουν καλύτερα τους υφιστάμενους τους.

Με τους μεγαλύτερους σε ηλικία managers να κλείνουν τον κύκλο της καριέρας τους, είναι καλό οι εταιρείες και οι οργανισμοί να αφήνουν έξω από την εξίσωση την ηλικία όταν χρειαστεί να τους αντικαταστήσουν. Ένας νεαρός υπάλληλος δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή, αλλά όταν στις τάξεις της εταιρείας υπάρχουν νεαρά άτομα εξίσου ικανά, τότε η ηλικία δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κόσμος πλέον έχει αλλάξει, και έτσι και οι άνθρωποι. Το νέο αίμα στις επιχειρήσεις είναι περισσότερο πρόθυμο να αποχωρήσει όταν νιώσει ότι οι ικανότητες του δεν εκτιμώνται από την εταιρεία του ή ότι τα ταλέντα του δεν χρησιμοποιούνται. Εάν θέλουν οι εργοδότες να διατηρήσουν αυτά τα νέα ταλέντα στο δυναμικό τους, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη στάση τους προς αυτά. Ίσως ένας νεαρός να μην είναι κατάλληλος για μια συγκεκριμένη managerial θέση, αλλά το να αποτελεί κριτήριο η ηλικία του είναι επικίνδυνη προσέγγιση. Γιατί αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία έναν ταλαντούχο manager ενώ την ίδια ώρα να δώσει έναν στους ανταγωνιστές.

Πηγή