Καταρχάς, εάν έχεις θέσει στον εαυτό σου αυτό το ερώτημα, τότε δεν είσαι και σε πολύ καλό δρόμο. Οι ευτυχισμένοι υπάλληλοι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τη δουλειά τους, τους συναδέλφους τους, την προσφορά τους μέσω της εργασίας τους και την εταιρεία τους. Άρα, δεν θα έθεταν ποτέ αυτή την ερώτηση στον εαυτό τους.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί λόγοι για να ρίξει κάποιος μαύρη πέτρα πίσω του και να αναζητήσει μια νέα αρχή. Ποιοι από αυτούς όμως φωνάζουν ότι πρέπει να αλλάξεις δουλειά;

#1 Το ίδιο στρες ξανά και ξανά

Εργάζεσαι σε ένα project το οποίο σου δημιουργεί στρες, όμως είχες το ίδιο στρες ένα εκατομμύριο φορές στο παρελθόν. Ένα στρες που δεν λέει να σε αφήσει ακόμη κι όταν πηγαίνεις σπίτι. Και γνωρίζεις ότι μετά από αυτό το project, κάποιο άλλο θα πάρει τη θέση του και θα σου επιφέρει το ίδιο στρες.

#2 Πού είναι τα περιθώρια ανέλιξης;

Υπάρχει λόγος να μένεις σε μια δουλειά που δεν σε εξελίσσει επαγγελματικά;

Όσο κι αν αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες, όσο κι αν προσπαθείς να δείξεις τις ικανότητες σου στους Υπευθύνους σου, δεν μπορείς να διακρίνεις κάποιο περιθώριο ανέλιξης. Απλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προοπτικές.

#3 Υποκρίνεσαι

Περνώντας το κατώφλι της εταιρείας κάθε πρωί και υιοθετείς μια προσωπικότητα που ποτέ δεν θα υιοθετούσες εάν βρισκόσουν με τους φίλους σου. Δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και, εάν ήσουν, δεν θα τους άρεσε.

#4 Σαββατοκύριακα

Ανυπομονείς για το Σαββατοκύριακο, κι όχι επειδή έχεις τόσα πράγματα να κάνεις, αλλά επειδή θα απουσιάζεις 2 μέρες από τη δουλειά. Κι όταν ακόμη είναι Σαββατοκύριακο, δεν το απολαμβάνεις όσο θα ήθελες και νιώθεις ότι αυτό έχει να κάνει με τη δουλειά σου.

#5 Κακώς όρισες Δευτέρα

Αν οι Δευτέρες σου μοιάζουν κάπως έτσι, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει επειγόντως!

Ξημερώνει Δευτέρα κι απλά δεν το αντέχεις. Δεν βλέπεις κάποιο νόημα σε αυτό που κάνεις και αναρωτιέσαι εάν αξίζει να συνεχίζεις σε αυτό το μοτίβο.

Τι μπορείς να κάνεις:

  • Ξεκίνα να δουλεύεις το βιογραφικό σου
  • Άρχισε να ρίχνεις μια ματιά στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας
  • Ζήτησε άδεια και σκέψου εάν ο επαγγελματικός σου κλάδος σε εκφράζει και είναι αυτό που θέλεις να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου (γιατί μπορεί να μην είναι η εταιρεία, ούτε οι συνάδελφοι, αλλά η θέση. Ή εσύ.)
  • Εάν είναι δύσκολο να παραιτηθείς, αξιοποίησε την κατάσταση όσο μπορείς.
  • Εάν στο τέλος αποφασίσεις να παραιτηθείς (κι αφού έχεις ρίξει μια ματιά στο τι προνοεί το συμβόλαιο σου), καλό είναι να ρίξεις μια ματιά εδώ και εδώ.

Author: Antonis Papadopoulos