Μετά από λίγο χρόνο αδράνειας (ή αρκετό) και πολλαπλές αποστολές του βιογραφικού σου, δέχεσαι επιτέλους το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Σε έχουν καλέσει για συνέντευξη. Μερικά λεπτά ευφορίας ακολουθούν και ξαφνικά πνίγεσαι στο άγχος. Τι κάνω τώρα; Είμαι ο κατάλληλος; Θα εντυπωσιάσω;

Ηρέμισε! Για να έχεις δεχθεί το τηλεφώνημα, σημαίνει ότι ο Υπεύθυνος Προσλήψεων έχει εντοπίσει κάτι στο βιογραφικό σου (ή στη συνοδευτική επιστολή) που του έχει κινήσει την περιέργεια. Τα κακά νέα, είναι ότι αυτό από μόνο του δεν θα σου δώσει τη δουλειά. Τα καλά νέα, είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις –τόσο πριν, όσο και μετά τη συνέντευξη- για να αυξήσεις τις πιθανότητες σου.

Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις ΠΡΙΝ τη συνέντευξη:

 

Blog

Ξεκίνα ένα blog. Γράψε δύο με τρία κείμενα. Το γράψιμο ως ικανότητα έχει κάνει την επανεμφάνιση του και είναι πιο περιζήτητο από ποτέ. Σχεδόν τα πάντα πλέον επικοινωνούνται μέσω του διαδικτύου, είτε πρόκειται για ιστοσελίδες, είτε πρόκειται για κοινωνικά δίκτυα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ικανότητα γραπτής επικοινωνίας θα σε ξεχωρίσει σίγουρα από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Ετοίμασε λοιπόν μερικά κείμενα για το blog σου (κατά προτίμηση σχετικά με την εταιρεία που κάνεις αίτηση) και άσε τον Υπεύθυνο Προσλήψεων να τους ρίξει μια ματιά.

Φρόντισε να έχεις κάτι παραγωγικό να δείξεις

Εάν έχεις μείνει αρκετό καιρό ανενεργός, καλό είναι να έχεις κάτι παραγωγικό να δείξεις. Και αυτό γιατί θέλεις να δώσεις την εντύπωση ότι είσαι άνθρωπος δημιουργικός με όρεξη για δουλειά. Δεν θέλεις να δώσεις την εντύπωση ότι περνούσες τις μέρες σου ξαπλωμένος στον καναπέ του σαλονιού παρακολουθώντας τηλεόραση.

Εξασκήσου στο να μιλάς για τον εαυτό σου

Είναι αρκετά σημαντικό να μπορείς να επικοινωνήσεις τους λόγους για τους οποίους είσαι το κατάλληλο άτομο. Εξασκήσου λοιπόν με φίλους και γνωστούς. Όταν σε ρωτάνε πως είσαι, τι κάνεις, απάντα λες και βρίσκεσαι σε συνέντευξη. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο φυσικά θα σου βγαίνει και τόσο η ιστορία σου θα γίνεται καλύτερη.

Ετοίμασε τις απαντήσεις σου

Για παράδειγμα, δικαιολόγησε το χρονικό διάστημα που πέρασε χωρίς να εργάζεσαι, λέγοντας ότι τίποτα από αυτά που ήρθαν στο δρόμο σου δεν έμοιαζαν σαν το κατάλληλο μέρος ή ευκαιρία για σένα. Ή ότι ήθελες να προσληφθείς σε ένα μέρος όπου θα μπορούσες να προσδώσεις πραγματική αξία. Απέφυγε απαντήσεις του τύπου ‘Δεν είχα προσφορές’ ή ‘Δεν έλαβα απαντήσεις’. Επίσης, ετοίμασε μια απάντηση σχετικά με το ποιο θεωρείς ότι είναι το σωστό μέρος και ευκαιρία και πώς μπορείς να προσδώσεις αξία.

Βιντεογράφησε τον εαυτό σου

Η γλώσσα του σώματος είναι αρκετά σημαντική. Κατ’ ακρίβεια, ο τρόπος που επικοινωνεί το σώμα σου είναι πιο σημαντικός από τη λεκτική επικοινωνία. Ακόμη και ο τόνος της φωνής σου είναι πιο σημαντικός από αυτά που λες. Κάθισε απέναντι από τον υπολογιστή σου ή το τηλέφωνό σου και βιντεογράφησε τον εαυτό σου υποκρινόμενος/η μια συνέντευξη. Δες πώς συμπεριφέρεσαι και προσπάθησε να βελτιωθείς παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο από ειδικούς στο YouTube. Μπορείς να δεις ένα σχετικό εδώ.

Πάμε τώρα να δούμε τι μπορείς να κάνεις ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συνέντευξης:

  1. Να είσαι στην ώρα σου. Ακόμα καλύτερα εάν παρουσιαστείς νωρίτερα.
  2. Κάνε σωστή χειραψία με τον Υπεύθυνο Προσλήψεων. Όχι πολύ αδύναμη (δείχνει ηττοπάθεια) και όχι πολύ δυνατή (δείχνει αλαζονεία). Κοίταζε στα μάτια, κράτησε το χέρι στην ευθεία και ευχαρίστησε για την ευκαιρία που σου έχει δοθεί. Με το τέλος της συνέντευξης, στείλε email ευχαριστώντας ξανά για την ευκαιρία.
  3. Να είσαι ντυμένος αναλόγως της θέσης για την οποία κάνεις αίτηση.
  4. Κάθισε όταν σου υποδειχθεί, όχι νωρίτερα.
  5. Απόθεσε οποιαδήποτε αντικείμενα έχεις στη διάθεση σου κάτω στο πάτωμα, στο τραπεζάκι ή οπουδήποτε αλλού έχεις την ευχέρεια να το κάνεις, ΕΚΤΟΣ από το γραφείο του Υπεύθυνου Προσλήψεων.
  6. Σβήσε το τηλέφωνο σου. Ακόμα και ο ήχος της δόνησης μπορεί να διακόψει μια συζήτηση.
  7. Κάνε μικρές παύσεις πριν απαντήσεις. Σκέψου καλά τι ετοιμάζεσαι να πεις. Επίσης κάνε ερωτήσεις εάν χρειαστεί. Φρόντισε να ξεκαθαρίζεις ότι δεν έχεις καταλάβει καλά.
  8. Κράτησε έναν ευχάριστο τόνο στη φωνή σου. Μην τον υψώνεις, μην απαντάς χαμηλοφώνως.
  9. Μη χρησιμοποιείς αδύναμες λέξεις όπως ‘θεωρώ’, ’νομίζω’, ‘ελπίζω’. Είναι πιθανόν να δώσουν την εντύπωση ότι δεν είσαι σίγουρος/η για τις ικανότητες σου.
  10. Θυμήσου τη γλώσσα του σώματος σου.

Author: Antonis Papadopoulos