Ο κάθε manager γνωρίζει ότι ένας υπάλληλος αποδίδει καλύτερα όταν είναι ευχαριστημένος. Φυσικά, αυτό δεν εναπόκειται μόνο στον manager, καθώς στοιχεία όπως μισθός, φύση εργασίας, και κουλτούρα εταιρείας παίζουν το δικό τους ρόλο.

Τι μπορεί όμως να κάνει ένας manager για να διασφαλίσει όσο περισσότερο γίνεται το αίσθημα ‘ευχαρίστησης’  του υπαλλήλου του;

#1 Κυνήγησε την επικοινωνία

Μην τους ακούς μόνο όταν θέλουν να σου πουν κάτι. Κυνήγησε εσύ την επικοινωνία, ζήτα την άποψη τους. Όταν τρέξουν κοντά σου με μια καλή ιδέα, μην περιοριστείς μόνο στο να γνέψεις καταφατικά και να τους ‘χτυπήσεις στην πλάτη’ συγχαίροντας τους. Δείξε προθυμία στο να επεξεργαστείς αυτά που μόλις άκουσες. Δεν είναι σπάνιο το να πέσεις πάνω σε μια πολύ καλή ιδέα.

#2 Αναγνώρισε και αντάμειψε τα προσωπικά επιτεύγματα

Ο Αριστοτέλης κάποτε είπε ότι ‘δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από την ίση μεταχείριση των ανίσων’. Εάν διαθέτεις στην ομάδα σου ταλέντα, hard workers ή υπάλληλους με πολυετή προσφορά, τότε μην ξεχνάς να τους συγχαίρεις για τη δουλειά τους, για τις έξτρα ώρες που αφιερώνουν στην εταιρεία, να εισηγηθείς μπόνους, να δώσεις μια τιμητική πλακέτα, οτιδήποτε θα φανεί ως ‘καταλαβαίνω και ευχαριστώ’. Και γιατί να μην αφήσεις ένα κέικ με ένα κεράκι στο γραφείο του υπάλληλου που έχει τα γενέθλια του; 15 λεπτά ευχάριστου διαλείμματος, όχι μόνο δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, αλλά αντιθέτως θα βοηθήσουν την ημέρα να κυλήσει ακόμα πιο ευχάριστα και παραγωγικά!

#3 Μην εμμένεις στο ‘ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο’

Ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης; Αυτό που ‘επιχειρεί’ κάθε επιχείρηση, είναι η δημιουργία αξίας στους πελάτες της. Πού δημιουργείται αυτή η αξία; Στο Interface μεταξύ υπάλληλων και πελατών. Επομένως, ποιος είναι ο ρόλος των manager; Να ενθουσιάσουν, να στηρίξουν και να αναπτύξουν τις ικανότητες των υπάλληλων έτσι ώστε να δημιουργήσουν καλύτερη και ακόμη περισσότερη αξία. Οπόταν, ίσως είναι καλό να σκεφτείς το ενδεχόμενο να δίνεις πρώτα σημασία στους υπάλληλους και μετά στους πελάτες. Όπως λέει και ο Vineet Nayar, συγγραφέας του best seller ‘Employees First, Customers Second’ βάζοντας πρώτους τους υπάλληλους, βάζεις αυτόματα πρώτους τους πελάτες.

#4 Πολέμησε την πλήξη

Βρες καινούριους τρόπους να γίνονται οι εργασίες ρουτίνας, ή άσε τους υπάλληλους να τους βρουν. Προσπάθησε να διαμοιράζεις τις πληκτικές εργασίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πέφτουν συνεχώς στα ίδια άτομα. Εισήγαγε στην εργασιακή καθημερινότητα μικρά διαλείμματα, έτσι ώστε να χαλαρώνουν οι υπάλληλοι, να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους, να ελέγξουν την κατάσταση στο σπίτι ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να κάνουν.

#5 Προγραμμάτισε δραστηριότητες εκτός γραφείου

Τίποτα δεν αυξάνει την ομαδικότητα και το δέσιμο μεταξύ των υπαλλήλων από τις δραστηριότητες έξω από το γραφείο. Είτε πρόκειται για ένα καφεδάκι, είτε για go karts, είτε για ένα escape room, το γεγονός ότι κανείς δεν χρειάζεται να μιλήσει για δουλειά, όπως επίσης και το ότι δεν θα βρίσκονταν εκεί αν δεν ήταν η εταιρεία, δίνει μια νέα αύρα μεταξύ των υπάλληλων, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους ως άνθρωποι και όχι ως ιδιότητες – και έχουν την εταιρεία τους να ευχαριστήσουν γι’ αυτό.

Πηγή